Architecture-Page | International resource for architecture and design

Published: Monday, August 21, 2006

Full Page


Porter House

Adopting an innovative approach at merging the old with the new in the Porter House, SHoP architects fascinate the observer with a play of material, light and proportions, resultantly transforming it from a run-down warehouse to a dynamic new landmark for the city of New York.

By: SHoP Architects PC

Architecture-Page | Porter House by SHoP Architects
View of the Porter House amidst its urban context

Project Details

  • Project Name: Porter House
  • Client: Jeffrey M. Brown Associates and SHoP
  • Project Type: 10-Story Mixed-Use Condominium
  • Location: 66 Ninth Avenue, New York, NY
  • Principal Designers: Christopher R. Sharples, William W. Sharples, Coren D. Sharples, Kimberly J. Holden, Gregg A. Pasquarelli
  • Project Manager: Jonathan Mallie
  • Project Team: Colleen O'Keefe, Jennifer Conway
  • Contractor: Bethel Construction
  • Roofing contractor: L. Martone & Sons, Inc.
  • Metal fabricators: Maloya Laser, Inc
  • Date of commencement of project: July 2002
  • Date of completion of project: December 2003
  • Built-up Area: 51,460 square feet

Architecture-Page | Porter House by SHoP Architects
The newer addition adopts a markedly different architectural language that contrasts with, yet respects that of the older structure

The Building

Located in the Meatpacking District of Manhattan, the project required the renovation and conversion of a six-storey, 30,000 square foot warehouse into a residential condominium. A 15,000 square foot addition adds six storeys to the structure, cantilevering over the neighboring buildings to its south. A custom fabricated facade system and floor to ceiling windows accentuate both the verticality of the structure and the unique interface between the original facade, set in the language of the renaissance revival, and the newer addition. Internally mounted light boxes blur the massing of the building as day turns to night, creating a highly choreographed assembly of zinc and glass. A zinc sidewalk awning wraps around the corner providing signage, shade and a historical link to the surrounding neighborhood. The development provides for 22 residences ranging in size from 900 to 3400 square feet.

The Porter House - Progressions in the vertical matrix [opens in a popup window - 65 KB image]

Architecture-Page | Porter House by SHoP Architects
Views of the addition to the warehouse

The Facade System

The Zinc Facade System, implemented on the exterior of the Porter House, is a custom designed and fabricated, metal pan cladding system. SHoP Architects worked directly with the roofing contractor to develop the concept of a self-flashing rain-screen installed over layers of protective ice and water shield membrane. The zinc is pre-weathered and does not require any treatment such as galvanizing or painting.

Architecture-Page | Porter House by SHoP Architects
The play of zinc, glass and light extends itself into the interiors of the building

The varied floor heights of the existing building merging with those of the addition called for an exterior skin that could absorb the variations without increasing costs or complicating production. Individual parts were hence developed using the sophisticated sheet metal software 'Solidworks'. Data in the form of numeric listings (in a typical excel worksheet) was entered into the program to develop prototypical three-dimensional models per desired part type. This process enabled a high degree of variation as a derivation of an original three dimensional model.

Architecture-Page | Porter House by SHoP Architects
View of the Porter House at night

Lightboxes

The exterior lighting system is composed of galvanized steel boxes approximately 9" deep and either 7 1/2" or 14" wide, ranging from 8'-6" to 10'-6" in height. Marine grade fluorescent fixtures are installed inside with a hinged opalene acrylic panel as a front door for access. The box is met by zinc channels, along its sides on the face of the building, to define the lit panel and conceal its galvanized edges. These lights are monitored by a timer, switching on at dusk and turning off at midnight.

Credits

  • Text: Courtesy, the architect
  • Photographs by Seong Kwon, courtesy of SHoP Architects
  • Compiled and edited by Varun M. Ajani

Architecture-Page is an online design resource, featuring architecture and product design from the world over. More

Email this article | AddThis Social Bookmark Button


Previous 499 of 534 Projects Next

FAQ | Gallery | Archive | Feeds | Share | A to Z | Products | Publications | Browse Architecture-Page by category | Architecture Firms

Architecture-Page is available in ten languages
English | Spanish | Chinese | Russian | French | Japanese | Korean | Italian | German | Dutch

About | Contact | Website Usage Terms | Privacy Policy

Architecture-Page is brought to you by Page Productions