Architecture-Page | International resource for architecture and design

Published: Thursday, October 04, 2007

Page 2 of 3


Green House

"The client required that the small site (166 sq m) be used to maximum potential to increase the size of the house and also the garden space." - Zen Architects elaborating on their design of Green House.

By: Zen Architects

Architecture-Page | North Carlton Green House by Zen Architects
Curved roof form derived from palm frond, and rooftop garden.

Response

Planning restrictions limited the ability to build upwards, so to increase floor area the footprint of the house had to increase.

An increase in garden space would therefore require an innovative approach to integrating garden with the building.

Maximizing green space

The garden is integrated into the building to create a living, breathing, sustainable space that is a delight to inhabit.

Two courtyards contain garden beds that protrude into the house and a pond that reflects light onto the ceiling.

A rooftop garden provides more garden and first floor planter boxes act as privacy screens.

A curtain of tillandsia air plants articulates light, while wysteria provides external shade.

Architecture-Page | North Carlton Green House by Zen Architects
Green living space including tillandsia air plant curtain on left.

Floor area increased from 90 sq m to 132 sq m and garden is also increased from 20 sq m to 35 sq m as ground floor garden, first floor roof-top garden, raised planters and existing tree canopies link to create a landscape rich in diversity.

Habitable outdoor space increased from 23m² to 45.25m, spread over four spaces, each oriented and shaded differently to maximize flexibility in use.

Minimizing resource use - gas and electricity, heating and cooling minimization

Thermal mass is provided in the form of an exposed concrete floor, concrete ceiling and brick walls.

Stable internal temperatures are maintained through high performance insulation batts and Air-cell sisalation in the walls and roof, straw board in the party wall, and the roof garden is insulated with 300mm - 600mm of earth.

A two storey north-facing void adjacent to the courtyard allows sun to penetrate deep into the house to passively heat and facilitates natural heat removal in summer through stack effect.

Shading is provided by overhanging eaves, fixed louvers and deciduous planting. Windows are oriented to catch breezes cooled by the pond.

When required, a gas-hydronic system heats the insulated concrete floor.

To minimize gas usage, the gas boiler also boosts the solar hot water system.

View full page Pages: Previous Page 1 | 2 | 3 Next Page

Architecture-Page is an online design resource, featuring architecture and product design from the world over. More

Email this article | AddThis Social Bookmark Button


Previous 373 of 534 Projects Next

FAQ | Gallery | Archive | Feeds | Share | A to Z | Products | Publications | Browse Architecture-Page by category | Architecture Firms

Architecture-Page is available in ten languages
English | Spanish | Chinese | Russian | French | Japanese | Korean | Italian | German | Dutch

About | Contact | Website Usage Terms | Privacy Policy

Architecture-Page is brought to you by Page Productions